Parent Coaching.

Είσαι νέος γονιός και χρειάζεσαι υποστήριξη για να βοηθήσεις το παιδί σου να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Αναρωτιέσαι συχνά αν κάνεις το σωστό στην ανατροφή του παιδιού σου ή χρειάζεσαι βοήθεια για να διαχειριστείς ιδιάζουσες καταστάσεις; Μήπως νιώθεις ενοχές γιατί δεν περνάς πολύ χρόνο μαζί με το παιδί σου και πιστεύεις ότι είσαι κακός γονιός;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι δεν υπάρχει «τέλειος γονιός». Αν υπήρχε, στη γέννηση του παιδιού μας θα παίρναμε ένα εγχειρίδιο με οδηγίες, τις οποίες θα ακολουθούσαμε πιστά και θα ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι. Καλώς ή κακώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Όλοι μας θέλουμε να είμαστε καλοί γονείς και δίνουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό σε ό,τι αφορά τα παιδιά μας. Συχνά, μάλιστα, κρίνουμε τον εαυτό μας τόσο αυστηρά ή αφήνουμε τις γνώμες τρίτων να μας επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό, που διαβάλουμε μόνοι μας τον εαυτό μας και γινόμαστε ενοχικοί.

Το parent coaching μπορεί να σε βοηθήσει να αποβάλλεις το άγχος και τις ενοχές, και να δομήσεις τη σχέση σου με το παιδί σου με τέτοιον τρόπο, ώστε να την απολαμβάνεις και να μη νιώθεις εξάντληση.

There is no such thing as a perfect parent. So just be a real one.

– Sue Atkins

Τι είναι το parent coaching;

Το parent coaching είναι μια ειδίκευση του life coaching που βοηθά τους γονείς να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για την ανατροφή ενός παιδιού. Στόχος είναι η ενδυνάμωση των γονιών, και η βελτίωση της επικοινωνίας και της σχέσης τους με το παιδί.

Ποια είναι τα οφέλη του parent coaching;

Η συμβουλευτική γονέων μπορεί να σε βοηθήσει με διάφορους τρόπους. Το τι θα αποκομίσεις, ωστόσο, από τη διαδικασία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο δεκτικός είσαι.

Ενδεικτικά, κάποια από τα οφέλη του parent coaching είναι τα εξής:

 • Μοιράζεσαι τους φόβους και τις ανησυχίες σου σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς να νιώθεις ότι σε κρίνουν.
 • Αντιλαμβάνεσαι καλύτερα και με μεγαλύτερη σαφήνεια τι θέλεις να αλλάξεις στη σχέση σου με το παιδί σου.
 • Μαθαίνεις να διαφυλάσσεις και να διεκδικείς τις δικές σου ανάγκες.
 • Λαμβάνεις εξατομικευμένη υποστήριξη και εργαλεία για την υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σου.
 • Μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά και με ψυχραιμία ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
 • Βελτιώνεις την επικοινωνία σου με το παιδί σου και αποφεύγεις τα συχνότερα λάθη στην ανατροφή παιδιών.
 • Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι και να επιλύεις συγκρούσεις κι εντάσεις.
 • Αποκτάς μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση στον ρόλο σου ως γονιός.

Σε ποιους απευθύνεται το parent coaching;

Το parent coaching απευθύνεται σε γονείς που νιώθουν ότι χρειάζονται υποστήριξη και ασφάλεια για να ανταπεξέλθουν καλύτερα στον ρόλο τους.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν έναν γονέα να αναζητήσει τη βοήθεια του life coach.

Ενδεικτικά, ένας life coach με ειδίκευση στη συμβουλευτική γονέων μπορεί να βοηθήσει στις παρακάτω καταστάσεις:

 • άγχος και αδυναμία του γονιού να διαχειριστεί τις αυξημένες του υποχρεώσεις και να φροντίσει τον εαυτό του
 • προβλήματα συμπεριφοράς εκ μέρους των παιδιών, όπως επιθετικότητα, ανυπακοή ή αδελφική αντιπαλότητα
 • φροντίδα παιδιών με ιδιαιτερότητες ή αυξημένες ανάγκες
 • μεταβατικές καταστάσεις ή κρίσεις, όπως ένα διαζύγιο ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου

Parent coaching – Η βάση της συνεργασίας μας

Το να είσαι γονιός είναι ο πιο δύσκολος και απαιτητικός ρόλος που καλείσαι να φέρεις εις πέρας.

Ως life coach, είμαι εδώ για να σε υποστηρίξω σε αυτό το έργο και να σε βοηθήσω να αποβάλλεις το άγχος, τον θυμό, τις ενοχές και τις ανησυχίες σου.

Θα δημιουργήσουμε μαζί ένα πλάνο και θα εργαστούμε πάνω σε θέματα κατανόησης, ενσυναίσθησης και ψυχικής ανθεκτικότητας. Άλλωστε, αυτά είναι και τα θεμέλια, πάνω στα οποία θα χτιστεί η καλύτερη σχέση με το παιδί.

Με τεχνικές και εργαλεία, θα σε βοηθήσω να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που εμπεριέχει η ανατροφή ενός παιδιού, με τελικό στόχο να νιώσεις σιγουριά και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου ως γονέας, και να απολαμβάνεις τον ρόλο σου χωρίς εκπτώσεις στις δικές σου ανάγκες.

Parent coaching – Συχνές ερωτήσεις

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσω parent coaching;

Το parent coaching είναι μια δυναμική διαδικασία που σε βοηθάει να βελτιώσεις τη σχέση σου με το παιδί σου και με τον ίδιο σου τον εαυτό. Υπό αυτήν την έννοια, δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσεις parent coaching, αν νιώσεις ότι χρειάζεσαι υποστήριξη και βοήθεια. Επίσης, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να ξεκινήσεις parent coaching. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι γονέων που περιμένει παιδί μπορεί να ξεκινήσει parent coaching για να προετοιμαστεί και να απολαύσει πλήρως αυτήν τη μοναδική περίοδο στη ζωή του.

Χρειάζεται να είσαι γονιός για να επωφεληθείς από το parent coaching;

Το parent coaching μπορεί να ωφελήσει οποιονδήποτε φροντίζει ένα παιδί και χρειάζεται υποστήριξη. Αυτό σημαίνει ότι οι γιαγιάδες κι οι παππούδες μπορούν, επίσης, να επωφεληθούν από έναν κύκλο parent coaching για να βελτιώσουν τη σχέση τους με τα εγγόνια τους. 

 

Πόσο κοστίζει το parent coaching;

Το συνολικό κόστος για parent coaching εξαρτάται από τον αριθμό των συνεδριών που χρειάζεται ο κάθε coachee. Ένας κύκλος parent coaching περιλαμβάνει από 10 έως και 15 συνεδρίες. Για περισσότερες πληροφορίες, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσω μαζί σας το ταχύτερο δυνατό.